Bolsvej

Se på Krak, hvor Bolsvej ligger. Tryk her

Bolsvej skulle måske egentlig hedde Bosvej, for den er højst sandsynlig opkaldt efter den bakke, der ligger lige ved gården Sofienlund i den nordlige ende af Bolsvej. Den hedder i dag Bolsbanke.

På et kort fra 1890 og på kort lavet derefter hedder det Bolsbanke, men på et kort fra 1877 hedder det Bosbanke.  På et tidspunkt omkring denne tid bliver det moderne at skrive Boe i stedet for Bo. Så hedder det Boesbanke og Boesvej måske. At Boe så bliver til Bol kan skyldes, at i håndskrift er e’et skrevet lidt sjusket, og så kan man let komme til at forveksle et håndskrevet ”e” med et håndskrevet ”l” i datidens håndskrift. Så man mener simpelthen, at det er en sjuskefejl, at Bolsvej er kommet til at hedde Bolsvej i stedet for Bosvej. Dette antydes i bogen ”Odense Amts bebyggelsesnavne” udgivet af Stednavneudvalget i 1969.

Ja, egentlig skulle den vel have heddet Baasvej, for på et endnu ældre matrikelkort fra 1820, se kortet, hedder marken over for marken med Bolsbanke ”Forreste Baas Mark”. Så marken med Bolsbanke og Sofienlund er måske kaldt ”Bagerste Baas Mark” og bakken kaldt ”Baas Banke” og vejen ”Baas vej”.

Det er én forklaring med vægt på talesprogs- og skriftssprogsudviklingen over et par hunderede år, men  der kan da også være andre forklaringer.

Og hvem var denne Baa eller Boe eller Bo, som Bolsvej er opkaldt efter?